Monday, January 19, 2009

~papa~

hye...

masa hari selasa lepas..aku dapat satu panggilan telefon dari mama

mama: angah, papa masuk spital.
angah: ya ALLAH napa pulak...papa ok ker tak?
mama: papa ok..dun worry..
angah: ok la kalu macam tuh

*perbualan diteruskan spt biasa

selang 5 minit kemudian

mama: angah, balik malam nie..cepat!
angah: napa papa ma? napa? (air mati masih tertahan)
mama: papa kene stroke, masuk ICU!!!!!
angah: ya ALLAH. teruk ker..takper nanti angah balik malam ni ngan fifi
*perbualan terhenti

aku turun ke bawah. bagi tahu mak alang..aku nak balik dengan jujuran air mata yang tak dapat tertahan lagi...

dalam hati * ya ALLAH, kuatkanla PAPA

aku smpai di Kuantan pukul 3 pagi..along amik..smpi kat hospital..mama tunggu..mama nampak tenang...tiba-tiba along nangis..mata dia merah..ada lelehan air mata dekat pipi dia..aku semakin tak tahu..air mata aku semakin hendak berjujuran..tetapi tetap ingin ditahan..

aku lihat papa baring..baring kelesuan..penuh dengan wayar yang tah apa-apa..ada wayar dekat idung, dada,tangan dan aku pun sendiri tak tahu...sedih..sedih sangat-sangat...tak pernah papa kene macam tuh..napa jadi macam tuh..
*air mata kembali menjatuhkan diri*

kini..
alhamdulilah..semuanya pulih walaupun tidak seperti dahulu..anggota badan belah kiri papa tidak dapat berfungsi dengan baik..tapi alhamdulilah stroke yang menyerang tidak terlalu kuat dan takda ateri block dalam kepala dia..aku bersyukur sangat-sangat...

masa aku jumpa papa dalam ICU, papa nangis...aku tak nangis..aku nangis dalam hati..tak tahan sebenarnya..tapi aku tetap gembira kan hati..aku buat lawak..aku gelak..aku gurau-gurau dengan papa..papa suruh aku bawa dia keluar..dia bosan..dia tak nak dok lama-lama kat spital..tapi aku cakap..tunggula..nanti dah sihat..papa bleh kuar...

alhamdulilah...
papa dah bleh kuar..duduk dekat rumah..aku tengok bila dia dok kat rumah..kesihatan dia semakin pulih..bertambah bertenaga..bertambah sihat...tapi yang kesian dekat mama..mama jaga papa, jaga taska, jaga tadika, jaga adik-adik..banyak sangat kerja mama..aku..aku tak dapt tolong..aku di sini..di Klang..aku tak snggp nak buat mama penat..aku nak tolong mama..tapi tak bleh...komitmen aku di sini..tapi aku tahu..tuhan tu satu..pasti Allah tahu niat aku berada disini..aku nak bangga kan famili aku..aku nak kerja baik-baik dan bantu mama n papa..taknak dah suh papa n mama idup susah jaga kami..dah banyak duit mereka labur..nanti bila dah keje aku akan labur balik duit aku tuk mereka..


pesanan tuk along, fifi, eg n baiti

jaga papa baik-baik
tolong jangan buat dia stress lagi..

baiti
semua orang sayang awak..bety tolong jaga papa ya!

pesanan tuk kawan-kawan
kawan-kawan.tq sebab bagi support kat aku..aku jatuh ko bangkitkan aku..ko papah aku tuk kembali berdiri..ko doakan kesejahteraan famili aku..aku sangat hargai..
sharing is caring

~sgtlove~

11 comments:

angelsoul86 said...

alhamdulillah papa eja dah sehat....kuatkan semangat...doa banyak2....tu je yang kita mampu buat untuk mak ayah kita....dah berjaya, jangan lupa mereka lak... ;)

Belle said...

Syukur pada Allah...
aku faham situasi kau..
semoga papa cepat sembuh..
kena jaga papa leklok..
strok boleh datang bila2 masa..
read your post, aku teringatkan arwah mak tok..huhuhu..kuatkan hati ja...
kita sama2 berjuang...

Cik Eja Ishak said...

fila n maisara sayang!

thank you so much..kita jaga famili kita baik2 ya!

PhaDee said...

cik eja..even though aku memanjang kat sebelah ko je, aku nak jugak tinggalkan komen kat cni. ko memamng sorang yang tabah and very-very strong. aku doakan papa semakin sembuh and family akan semakin bahagia. Allah sentiasa bersama dengan orang-orang yang redha dan beriman.. sekarang ni, semoga kita sama-sama dapat memperabihkan internship dengan cemerlang, gemilang dan terbilang di hospital klang yang "tercinta". hehehe... peace out!

daisy said...

eja,tabah ye..
dugaan dtg dan pergi..
but life must go on..
whatever it is,just remember allah is always be with someone who remeber Him..
:}

Shiba said...

hi eja.
sori lambat nak exchange link.
so how ur dad?
hope cepat baik k

shibahisham.blogspot.com

:)

Dina said...

Hallu Eja!

Baru sempat singgah sini neh..
:)

TQ Eja sebab singgah my bloggo yeh.

I hope you'll be strong enuf to go thru dis, I'm sure you're stronger than I am..
Take care.

Belle said...

how's ur dad my dear??
jaga lah papa sebaik2nya...
selagi dia ada di cc u...
nasib kita berbeza eja...
hu~

.t e n t a n g.n a n i e . said...

hye eja..be strong k!alhamdulillah sume slamat..nani doakan papa eja sihat walafiat..insyaAllah.byk2 doa n solat hajat k..

~t8 cr syg ;)~

lynnshazana said...

eja..terharu+sedey sgt aku baca blog ko ni..aku tau ko sgt sayangkan papa ko..kita semua sayangkan papa kita kan..ko mesti kan kuatkan semangat k...alhamdulillah, papa ko dah semakin chut..kita sama2 doakan parentz kita dipermudahkan allah utk mendapar kesihatan yang baik sepanjang hayat mereka k..=)
papepun, aku bangga ngan ko..ko ttp semngat nak truskan internship..mmg banyak cabaran kita intern ni kan..xpe..kita blh buat nye..kita perlu dapatkan IJAZAH..buat parentz kita bangga ngan kita k..=)
k..ko takecare..insyallah, papa ko akan sembuh sepenuhnya nanti..=)

riri said...

salam eja,

walau apa yang terjadi. ia terjadi dengan izin Allah dan tentu ada hikmah dan pengajaran nya. eja jaga diri baik2. aka doakan papa dan family eja semuanya selamat. study rajin-rajin tau. kalau ada pape akak leh tolong btau k.

take care.


muwaaahh,
rina salleh